Skip to content

Egg og lavkarbo

Egg brukes ofte i mengder i et lavkarbo kosthold – LCHF. Og teksten under forteller noen fakta om egg

Hardkokte fakta om EGG Det er mange år siden egg ble frikjent som syndebukk for høyt kolesterol og hjertetrøbbel. I dag vet vi at egg er noe av det sunneste man kan spise. Næringsinnholdet i egg er høyt, og egget inneholder svært mange av våre viktigste næringsstoffer. Vi sier at næringstettheten er høy, siden egg har en høy andel vitaminer og mineraler i forhold til mengden energi (kcal). I et lavkarbokosthold er egg et naturlig innslag, både fordi det smaker godt og fordi det er svært anvendelig. Det har bl.a. evne til å tykne supper og sauser, det binder andre ingredienser sammen og det har evne til å heve tilsvarende sin egen vekt. Egg er utmerket til både frokost og lunsj; kokt, stekt, som eggerøre og som omelett. Et hardkokt, lunt egg med en klikk meierismør smeltende oppå – mmmmm! Da er du mett lenge.

Forbruket vårt av egg øker veldig rundt påsketider, og siden det nå nærmer seg påske, kan det være interessant å se på noen ”hardkokte fakta” om egg:

  • I Norge spiser vi ca. 175 egg hver i året.
  • I påskeuken nesten dobler vi vårt gjennomsnittlige eggeforbruk: I løpet av fem påskedager spiser vi hele 21 000 000 egg!
  • Hvite høner legger hvite egg, brune høner legger brune egg. Men det er bare utenpå at de er forskjellig!
  • Et vanlig norsk frokostegg veier i gjennomsnitt 63 g.
  • Et egg gir ca. 145 kcal.
  • Det er ca. 12 g protein i et egg.
  • Det er nesten ikke karbohydrater i egg.
  • Egg inneholder både mettet, enumettet og flerumettet fett.
  • De fleste næringsstoffene vi trenger finnes i egg.
  • Sammensetningen av proteinet i egg ligner på kroppens eget protein og er derfor lett for kroppen å ta opp. Vi sier at eggeproteinet har høy biologisk verdi.
  • Den mest næringsrike delen av egget er eggeplommen. Den utgjør 19% av egget.
  • Egg er naturens egen vitaminpille; egg inneholder både vitamin A, B, D, E og K.
  • Egg inneholder de viktige mineralene kalsium, magnesium, natrium, kalium, jern, sink, selen, kopper og fosfor.
  • Selv om egg inneholder kolesterol, får man ikke forhøyet kolesterol av å spise egg.
  • Egg bør oppbevares kjølig (i kjøleskap), men bør tempereres før bruk.
  • Det sies at egg holder seg best om de oppbevares med den spisse enden ned.
  • Egg er en viktig ingrediens i majones, cæsar-dressing og bearnaise.
  • Eggproteinet begynner å stivne ved ca. 70 °C.
  • I Norge kan vi spore hvor eggene kommer fra ved hjelp av det nummeret som er trykket på eggeskallet.
  • Norske egg inneholder ikke salmonella, så de er trygge å spise.