Skip to content
Lekk tarm

God helse starter med magen

Mange sliter med smerter i magen, oppblåst mage og luftproblemer. Det finnes flere årsaker til disse symptomene, men det kan være på tide å sette litt mer pris på magen din! Det er tarmen som blant annet tar opp næringsstoffene vi trenger og skiller ut de som skader oss. Start derfor med å tenk over det du spiser, fordi den har stor betydning

God helse starter med magen

Fordøyelsen starter i munnen, går videre ned i magesekken og så over i tarmene. Underveis i denne prosessen er vi avhengig av hjelp både fra enzymer, magesyre og sunne tarmbakterier for at maten skal fordøyes og vi skal kunne ta opp næringen. Hvis noen av disse hjelperne ikke fungerer ordentlig kan vi få en del plager. Disse hjelperne påvirkes blant annet av maten vi spiser. Feil kosthold over tid vil derfor kunne forstyrre hele fordøyelsesprosessen.

Fordøyelsesenzymer produseres i kroppen og tilsettes underveis i fordøyelsen for å bryte ned maten til så små partikler at tarmen vår skal klare å ta opp næringen og føre den ut til cellene rundt i kroppen. Hvis kroppen ikke klarer å produsere nok av disse enzymene vil den ikke klare å bryte ned maten skikkelig. Det finnes forskjellige enzymer for de forskjellige typer næringsstoffer, og de kan ikke gjøre hverandres jobb. For eksempel har enzymet laktase som oppgave å bryte ned laktose i melkeprodukter. Hvis vi mangler dette enzymet så klarer ikke kroppen å fordøye melkeprodukter, og vi kan få ulike plager som for eksempel diare, magesmerter og oppblåst mage.

Magesyre skal bryte ned maten slik at næringsstoffene lettere frigjøres. Mange sliter med sure oppstøt og spiser syrenøytraliserende midler for det de tror er for mye magesyre, men det kan faktisk være det motsatte. For lite magesyre er et stort problem for mange og de to viktigste årsakene til dette er for mye karbohydrater i kosten og stress. Tretthet rett etter måltidet og følelsen av å være tung i magen er også tegn på for lite magesyre, likeså luftplager med vond lukt.

Bakteriefloraen i tarmen vår er helt avgjørende for en god helse. Denne bakteriefloraen utgjør størstedelen av immunforsvaret vårt, så det lønner seg å stelle pent med disse hjelperne. Det lever både gode og dårlige bakterier i tarmen vår, og hos friske mennesker er de gode bakteriene i flertall og kontrollerer miljøet. Det er først når de dårlige bakteriene får overtaket at problemene melder seg. Disse dårlige bakteriene produserer avfallsstoffer som kan skade slimhinnen i tarmen vår og gi såkalt «lekk tarm», som kan føre til matintoleranse. Noen av de vanligste symptomene på en ubalanse i tarmfloraen er diare, forstoppelse, oppblåst mage, luftproblemer og illeluktende avføring.

Matintoleranse et et problem for mange og det som oftest skaper reaksjoner er korn og meieriprodukter. En pasient av meg hadde gått med magesmerter og oppblåst mage i over 10 år, uten at legen kunne finne årsaken. Da vi fant ut at hun ikke tålte kornprodukter la hun om kosten og mageproblemene forsvant umiddelbart.

Mange blir fortvilet når de får beskjed om at de må legge om kosten og utelate matvarer de er vant til å spise, når de får beskjed om at de er intolerante mot mat. Men det er ikke alltid slik. Der finnes mange gode alternativer! Derfor har jeg i dag laget en oppskrift på et godt alternativ til brødskiven.

Til ca. 60 knekkebrød trenger du:
2-3 ss fiberhusk
3,5 dl malte mandler
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
2 dl gresskarkjerner
1 ts salt
6-7 dl kokende vann

Bland alt det tørre og hell over kokende vann. La det stå og svelle i 10 min. Tilsett litt mer vann hvis behov. Fordel massen på 3 stekebrett og legg plastfolie over. Kjevle ut så tynt du klarer. Stekes i 140 gr. varmluft i ca. 1 time.Ta de ut og skjær opp i biter. Jeg bruker saks eller pizzahjul. Hvis ikke alle er helt sprø så sett disse litt inn for mer tørking. Man kan også skjære de opp før de er helt sprø, og sette de inn igjen for videre tørking.