Skip to content

Allergi og intoleranser

Matvareallergi utvikler seg når immunforsvaret behandler maten du spiser som en inntrenger, ikke som en venn. Det kan være proteiner som kroppen ikke liker, eller at tarmveggen begynner å lekke og slipper gjennom stoffer som ikke er ferdig fordøyet. Stoffene kommer inn i blodet, og stimulerer immunforsvaret til å reagere på disse angriperne.

ALLERGI OG INTOLERANSER

Hvis du bretter ut tynntarmen (ca 7 meter lang) på bakken, vil den dekke et areal tilsvarende en fotballbane (ca 400 km2), og er skillet mellom kroppen din og verden utenfor. Politikorpset som vokter denne inngangen, er ditt immunforsvar. Matvareallergi utvikler seg når immunforsvaret behandler maten du spiser som en inntrenger, ikke som en venn. Det kan være proteiner som maten inneholder kroppen ikke liker, eller at tarmveggen begynner å lekke og slipper gjennom stoffer som ikke er ferdig fordøyet. Stoffene kommer inn i blodet, og stimulerer immunforsvaret til å reagere på disse angriperne. Det oppstår en form for allergisk reaksjon, den akutte eller den forsinkede (som er mye mer utbredt).

Den akutte matvareallergi (IgE) er den mest kjente og mest studerte formen, hvor reaksjonene er akutte (innen 2 timer) og derfor lette å identifisere. De mest vanlige akutte symptomer kan for eksempel være utslett, hevelser i huden, elveblest, eksem, oppkast, kvalme, magekramper, oppblåst og diare. Andre plager hvor IgE reaksjoner kan spille en rolle er ved epilepsi, psoriasis, gjentatte urinveisinfeksjoner, irritabel tarm, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

En forsinket matvareallergi (intoleranse, IgG) er mye vanligere enn IgE-varianten både hos barn og voksne. IgG reaksjoner er forsinket og kan opptre mellom to timer og flere dager etter at man har spist allergenet. Disse forsinkede reaksjonene kan påvirke omtrent alle organer eller vev i kroppen og kan tenkes å fremprovosere over 100 allergiske symptomer og er involvert i over 100 medisinske sykdommer og tilstander. Tilstander som kan forårsakes eller forverres av IgG reaksjon kan være astma, eksem, epilepsi, ADHD, autisme, sengevæting, depresjoner, kronisk utmattelse, fibromyalgi, hodepine (migrene), betennelse i fordøyelsessystemet (cøliaki, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom), jernmangelanemi, irritabel tarm, mellomørebetennelse, leddgikt, fibromyalgi og søvnforstyrrelser. Det er spesielt proteinene i melk (kasein) og gluten (gliadin) som er vanskelig å fordøye for oss mennesker. Disse ufordøyde proteinene blir liggende ufordøyd i tarmene våre, og kan skape irritasjoner og betennelser i tarmveggen. Det kan utvikles lekk tarm hvor tarminnhold kan komme over i blodbanen og gi opphav til allergier og matvareintoleranser.

Matvareallergi (IgE) kan være lettere å finne ut av, ettersom du får en reaksjon med en gang, og det er ofte få matvarer involvert. Men ved matvareintoleranse (IgG) hvor reaksjonen er forsinket, mange matvarer kan være involvert og man har en sterk trang til å spise disse matvarene – kan det føles umulig å finne ut av. Da er det viktig å ta kontakt med en terapeut som har erfaring med matvareintoleranser, få veiledning, evt. ta aktuelle tester og få hjelp til å legge opp en kostholdsplan for den enkelte. Resultatene lar ikke vente på seg – et nytt liv kan begynne.