Skip to content

Lavkarbo og spørsmål

Det er mange som har spørsmål rundt et lavkarbo kosthold og her kommer det svar på noen.

Om lavkarbokosthold: Svar på noen vanlige spørsmål

Spørsmål:
Hvis jeg ikke kan spise brød eller knekkebrød, hva skal jeg da spise til frokost?
Jeg blir så lei av egg og bacon når jeg skal spise det hver dag.

Svar:
Mange synes frokosten er den største utfordringen når man legger om til lavkarbo. Egg og bacon, omeletter i alle varianter, kokt egg med meierismør, avokado med majones og reker, yoghurt…det er mye å velge i. Middagsrester fra i går er forresten også utmerket. Folk spiser brødskiver med gulost til frokost hver dag i 40 år uten å bli lei av det, så mest handler nok dette om å lage nye vaner og akseptere endring. Selv har jeg aldri vært jeg ikke så storspist til frokost til hverdags, og jeg synes det er helt greit heller å ta tidlig lunsj. Det fungerer fint siden kroppen i flere timer er i fettforbrenningsmodus etter nattens søvn. Kan hende det er flere der ute som blir glad for å høre at man ikke MÅ spise frokost for å fungere?

Spørsmål:
Jeg har prøvd lavkarbo, men jeg mistet helt energien og greide ikke å konsentrere meg som før, så jeg måtte kutte ut etter noen få dager. Er dette vanlig?

Svar:
Det er ganske vanlig å oppleve at man blir tappet for energi, mangler overskudd og konsentrasjon osv. de første dagene etter at man har lagt om kosten på denne måten. Det tar rett og slett tid for kroppen å omstille seg fra å bruke sukker som energikilde til å bruke fett. Hvor lang tid man bruker på denne omstillingen, er veldig individuelt, men en ukes tid må man regne med hvis man brått kutter ut alle karbohydrater. Men det går an å skynde seg langsomt: Man kan gradvis kutte ned på karbohydratene og øke på med fett og protein, og da unngår man slike ubehagligheter som du beskriver.

Spørsmål:
Når jeg blir invitert på middag, synes jeg det er flaut og uforskammet ikke å takke ja til det jeg blir servert, selv om det er mye karbohydrater. Hva skal jeg gjøre, jeg vil jo helst ikke spise meg mett før jeg går i middagsselskap og jeg vil jo være sosial?

Svar:
Siden dette ikke er en ”kur”, men en måte å spise på man skal holde seg til resten av livet, er det klart at det noen ganger ”sklir ut”. Vanlige middagsinvitasjoner pleier det å være ganske enkelt å håndtere: spis litt mer kjøtt/fisk og grønnsaker enn de andre og unngå potetene. Er man invitert på pizza eller pasta, får man gjøre et valg. Det går an å spise pastaen og fortsette på lavkarbo dagen etter, for livet stopper ikke av den grunn, eller så får man være tøff nok til å si at dette kan man ikke spise. Sånne ting går seg faktisk til i lengden. Som min mamma pleier å si: Det viktige er ikke hva du gjør mellom jul og nyttår, men hva du gjør mellom nyttår og jul. Etter hvert blir man ikke så glad i å spise sånne svære pizza- og pastamåltider heller, for man blir så tung i kroppen av det. Spis gjerne litt før du går hjemmefra, så er du ikke skrubbsulten når middagen serveres.

Spørsmål:
I frukt er det mye sukker, så det skal man ikke spise så mye av. Men det er jo mye vitaminer og fiber i frukt også som jeg går glipp av hvis jeg kutter ut frukt. Kan jeg få mangelsykdommer av å spise lavkarbo?

Svar:
Det er så vidt jeg vet, er det aldri rapportert om næringsmangler ved lavkarbokosthold som sådan. Jeg tror det er overvurdert hvor mye vitaminer og mineraler vi faktisk får i oss fra frukt i dag, og man kan kompensere ved å spise grønnsaker som vokser over jorden i stedet. Fiberbehovet er det antagelig også vanlig å overvurdere; mange tåler faktisk ikke så mye fiber som de ofte anbefales, og de får heller dårlig fordøyelse og mage-/tarmproblemer.

Spørsmål:
Men lavkarbokost er jo en mote-greie. Hvis jeg skal slanke meg, er det ikke tryggere å holde seg til offisielle råd om ernæring? Vi kjenner jo tross alt ikke til langtidskonsekvensene av et slikt kosthold.

Svar:
Heldigvis er ikke lavkarbo bare en motegreie! Vi kan alltid ønske oss flere, bedre og større vitenskaplige studier også på langtidskonsekvensene av streng lavkarbo, men dette er ikke en kostholdsretning som dukket opp ”i går”. Faktisk er det dette kostholdet vi i menneskets utvikling har hatt lengst, før vi begynte å dyrke jorden for ca. 10 000 år siden. Det er rett og slett det kostholdet menneskene hadde da vi utviklet oss til mennesker. I moderne tid er karbohydratfri, fettrik kost beskrevet allerede på 1800-tallet, og gjennom hele forrige århundre (frem til ca. 1980) var det dette kostholdet som ble anbefalt diabetikere slik at de kunne holde et stabilt blodsukker.

Og apropos langtidskonsekvenser: Langtidskonsekvensene av høyglykemisk, fettfattig kost med brød, juice, brus og lettprodukter kjenner vi veldig godt til – det er bare å se seg omkring…

Spørsmål:
Jeg har hørt at lavkarbokosthold er bra for diabetikere og hvis man ønsker å gå ned i vekt. Men jeg har ikke diabetes og jeg er heller ikke overvektig. Hvorfor skulle jeg velge et kosthold med mindre karbohydrater?

Svar:
Dette er et viktig spørsmål og en ganske vanlig innvending mot lavkarbokost. Men er det nødvendig å vente til det vanlige, karbohydratrike kostholdet gjør deg enten syk eller overvektig eller både syk og overvektig? Hvis et kosthold kan gjøre syke mennesker friske og overvektige mennesker slanke igjen, så synes jeg det er overveiende sannsynlig at det samme kostholdet kan holde mennesker friske og slanke også. Og her er det store utfordringen ligger: Om man kan unngå å bli overvektig og syk i første omgang, er mye gjort!

Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere!

Med hilsen
Alternativ Medisin Røa