Skip to content

Reduser sykefraværet

Reduser sykefraværet

Sykefraværet i Posten ved Narvik distribusjonssentral var på det meste oppe i 40 prosent, men i det siste har det stupt kraftig og er nå nede i 7,3 pr

Bedrifter lar de ansatte få alternativ behandling for få ned sykefraværet – og med god effekt. Aromaterapi, akupunktur eller healing kan være metoder som tas i bruk.

Sykefraværet i Posten ved Narvik distribusjonssentral var på det meste oppe i 40 prosent, men i det siste har det stupt kraftig og er nå nede i 7,3 prosent. Dette takket være en avtale som gir de ansatte mulighet til få behandling fra de blir sykemeldte

Distribusjonsleder Tor Arne Bratli husker med gru tilbake til den gangen han startet som teamleder i 1997. Da var fraværstallene helt oppe i 40 prosent på det verste. Et høyt stabilt sykefravær har vært nokså vanlig fram til i år.

Jeg tror vi har forsøkt alt. Vi har tilrettelagt og tilpasset der det er mulig, vi har skaffet nye hjelpemidler og fått folk til trene. Men vi kom aldri ajour. Så snart en kom tilbake på jobb, ble en annen sykmeldt. Ingenting har hjulpet før vi fikk denne intensjonsavtalen om å forebygge yrkesskader, forteller Bratli.

De siste månedene har sykefraværet gått kraftig ned, og var i august p 7,3 prosent.

Intensjonsavtalen de ansatte kan tegne med Posten går ut på å forebygge sykefraværet gjennom tiltak som arbeidstakeren selv tror kan hindre at han eller hun blir sykemeldt. Arbeidstaker må ta behandling som forebygger, og Posten betaler konsultasjonen.

Vet best selv:

  • Tiltakene kan være massasje, aromaterapi, fotmassasje,akupunktur, soneterapi, fysioterapi eller annen behandling. Den ansatte vet egentlig selv best hva som hjelper til å holde vedkommende frisk, forteller Bratli. Han ser ingen grunn til å mistro de ansatte når de sier at de har plager.
  • Det er viktig vise at vi tar dem på alvor. Samtidig har de selv et ansvar for å forebygge sykdom når de merker at noe er galt. De må selv kjenne etter og få behandling. Jeg er opptatt av at de holder seg friske, sier han, og bruker idrettsfolk som eksempler. De får massasje flere ganger i uken.

Postfolk gjennomfører et maraton hver eneste dag, inn og ut av bilen i mange timer, og vil sannsynligvis også ha stor nytte av fysioterapi eller massasjer for å hindre kroniske muskel- og skjelettsykdommer.

Siden mars i år er det undertegnet 10 intensjonsavtaler blant teamene i Narvik og Ballangen, og så langt har ingen av de som har avtale om å holde seg frisk hatt yrkesrelatert fravær.

  • Men vi har hatt sykefravret blant dem som ikke har avtale, forteller Bratli, som likevel mener det er for tidlig erklre ordningen som et mirakeltiltak. Til det har ikke ordningen virket lenge nok.

Økonomisk er dette også gunstig. En behandling koster kanskje 300 kroner pr. gang. En fraværsdag koster Posten det syvdobbelte.

Blant de ansatte ved Narvik distribusjonsenhet er det bare lovord over den nye ordningen, for nå får folk anledning til å ivareta sin egen helse på en ny måte.

Postavisen får dette beskrevet på følgende måte: Tidligere var det slik i Posten at dersom noen fikk vondt i ryggen, så ble det kjøpt inn nye stoler. Da var liksom problemet ute av verden.

Tor Arne Bratli tror ikke den nye avtalen blir misbrukt. Jeg tror heller at ordningen blir for lite brukt. Dersom du har smerter, så går det ikke bare ut over jobben din, men det forringer hele livskvaliteten. Mitt utgangspunkt er at folk har lyst til være i arbeid, sier Tor Arne Brattli.

Healer ned sykefraværet

Ved fabrikken Oso utenfor Drammen har de knyttet til seg flere alternative behandlere for å få ned sykefraværet ved bedriften.

Hver fredag legger Oso-ansatte seg rett ned på benken hos en healer – på jobben, midt i arbeidstiden. Det ferskeste tilbudet til ansatte i kampen mot sykefravær ved Oso er utrolig etterspurt. Fabrikksjef Terje Bøe har lange ventelister.

For å få ned sykefravret ved bedriften, som i 2002 var på hele 20 prosent, har Oso-ledelsen tatt i bruk et helt spekter av virkemidler. Vi har knyttet til oss flere alternative behandlere. Healeren har vært her en knapp måned og tilbakemeldingene fra dem som bruker ham er svært positive, sier Terje Bøe.

En ansatt har slitasjevondt i hofter og skuldre.

Han har aldri tidligere prøvd healing, men er godt fornøyd med virkningen av healingen etter bare tre besøk.

Jeg er ikke bra ennå, men bedre. Så jeg håper han ikke gir meg opp. Han synes det er flott prøve healing og er hverken skeptisk eller engstelig. Man trenger ikke å ha tro på healing for få virkning, bedyrer healeren.

Oso er den første bedriften han jobber mot.

Et pent sinn er et godt utgangspunkt. Jeg opplever at mange får seg en overraskelse over virkningene.

Kilder: Fremover, Drammens Tidende, Gro Ellingsgarddt og Alternativopplysningen