Skip to content
Hei! Jeg er ei jente på 16 år med navn X. Som 11 åring fikk jeg påvist Crohns sykdom og har siden den tid vært under medisinsk behandling. Jeg kom over artikkelen om deg i bladet Hjemmet og synes det var veldig inspirerende og interessant. Jeg er veldig motivert til å endre på mitt kosthold hvis det kan hjelpe meg. Jeg er en aktiv langrennsløper i dag og er mye i aktivitet. Det går mye i brød for meg, noe jeg i det siste har merket at jeg har blitt litt dårlig i magen av. Jeg har kontaktet deg fordi jeg lurer på om du har noen tips om hvordan jeg skal starte med å forandre mitt kosthold og hva jeg kan erstatte brød med. Jeg lurer også på om du har noen gode oppskrifter å dele. Håper på svar fra deg, det ville vært til stor hjelp! Vennlig hilsen X  

X

Amedisin

Takk, for at du tar deg litt tid til å bli bedre kjent med oss. – vi hjelper deg til en bedre hverdag
Hei! Så bra at du er klar til å ta grep om egen helse! I det lange løp er det bare du som kommer til å være 100% opptatt av den, så det er like greit å ta kontroll først som sist. Å erstatte brød (og pasta, pizza, boller, kaker og alt annet som inneholder (hvete)mel), krever ikke all verden, men en god del oppmerksomhet – og litt kunnskap for å forsvare de valgene du tar. Det er for eksempel viktig å vite at mye ferdigmat (kjøttkaker, pølser, fiskepudding osv osv osv) ofte inneholder hvetemel. Siden du trener aktivt, får du sikkert ofte høre at det ikke går an å prestere uten å spise store mengder karbohydrater, og at brød er en god kilde til det. Men brød inneholder også proteiner som mange har problemer med å fordøye og som for noen er sykdomsfremkallende. Å forstå det tror jeg i hvert fall har vært min nøkkel til å bli frisk. Du kan bake knekkebrødet jeg anbefaler, og bruke godt med ordentlig smør (ikke margarin!!) og mye fett pålegg. Vi må venne oss til at det er fett og animalske proteiner (altså kjøtt, fisk, fugl etc.) vi skal bli mette av. Da holder blodsukkeret seg stabilt og betennelsesprosessene i kroppen reduseres. Noen kosttilskudd, bl.a. flytende omega-3, kan også hjelpe på det siste. Det kan godt hende du i begynnelsen vil oppleve at du ikke greier å prestere like godt på trening etter en kostomlegging. Men uansett hvor slank man er, så har man mye lagret energi i fettvev, og etter noe uker har kroppen vennet seg til å bruke fett som energikilde i stedet for sukker. Da blir du enda mer utholdende og restituerer fortere. Melkesyre er tross alt et restprodukt av karbohydratforbrenningen. Det er mange aktive idrettsutøvere – også i verdenstoppen – som går på lavkarbokosthold. Jeg jobber med kostveiledning på Alternativ Medisin Røa i Oslo, så hvis du vil lære mer om hvilket kosthold som er bra for deg, kan du vurdere å bestille en time der. Ellers kan du lese mer om det på www.kostreform.no – leder i fylkeslaget Kostreform Oslo og Akershus Anders Kindberg har samme ‘greia’ som oss, og han har gjort et formidabel helsereise de siste to årene. Det er også flere Kostreform-sider på Facebook hvor det legges ut nyttige lenker og informasjon. Uansett hvordan du velger å gå videre: Medisinene vil aldri gjøre deg frisk, de vil kun dempe symptomene dine. Å legge om til et kosthold som gjør deg symptomfri og derfor fjerner behovet for medisinering, har for meg alltid stått som et mye bedre alternativ :) Med hilsen Alternativ Medisin Røa